Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η ΦΩΝΗ

Έχεις παρατηρήσει ότι υπάρχει κάποιος μέσα σου που σου μιλά ? Καθώς διαβάζεις αυτό το κείμενο , άκου τη φωνή μέσα σου , που επαναλαμβάνει αυτά που διαβάζεις . Για προσπάθησε να την σταματήσεις . Για διάβασε χωρίς να ακούς τη φωνή . Ξεκίνα πάλι να διαβάσεις από την αρχή το κείμενο προσπαθώντας να μην ακούς τη φωνή .
Δεν μπορεις να την σταματήσεις ? Δεν γίνεται να μην την ακούς ?
Ποιός είναι αυτός που μιλά ? Από που ακούγεται η φωνή ? Μπορείς να μειώσεις την ένταση της ?
Σταμάτα για ένα λεπτό να διαβάζεις και δοκίμασε .
Την γνωρίζεις αυτή τη φωνή ? Την έχεις ξανακούσει ?
Είναι η ίδια φωνή που μέσα στην πιο μεγάλη σου χαρά φωνάζει "Πονάω , θέλω να ξεφύγω από τη χαρά σου ."
Είναι η ίδια φωνή που μέσα στην πιό μεγάλη σου απελπισία φωνάζει " Δεν απελπίζομαι ! Παλεύω ! Θα σηκωθώ ξανά ! "
Είναι η ίδια φωνή που μέσα στην πιό μεγάλη σου αρετή φωνάζει " Δεν με χωρά η αρετή , δεν μπορώ να αναπνεύσω , μικρός είναι ο Παράδεισος και σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σου . Δεν τον θέλω . "
Η φωνή αυτή δεν είναι δική σου . Δεν μιλάς εσύ , μιλούν οι πρόγονοι σου , αυτοί που έγιναν πάθη και ιδέες και ορίζουν τη θέληση και την πράξη σου . Μιλούν οι απόγονοι σου . Όταν θυμώνεις , ένας προπάππος σου προσπαθεί να ξεφύγει από μέσα σου , όταν αγαπάς ένας απόγονος προσπαθεί να έρθει στον κόσμο , όταν κοιμάσαι ξυπνούν όλοι οι πρόγονοι σου και σε διατάζουν .
"Μην πεθάνεις για να μην πεθάνουμε " φωνάζουν μέσα σου οι νεκροί "Δεν προφτάσαμε να κοιμηθούμε με τις γυναίκες που ποθήσαμε . Κοιμήσου εσύ . Δεν προφτάσαμε να κάνουμε πράξεις τις ιδέες μας . Κάντες εσύ . Δεν προφτάσαμε να ζήσουμε . Ζήσε εσύ . ΛΥΤΡΩΣΕ ΜΑΣ "
Αυτή η φωνή είναι που αποδεικνύει πως έχεις ευθύνη . Κι η ευθύνη είναι σαν μιά πόρτα κλειδωμένη . Κοιτάς από την κλειδαρότρυπα και βλέπεις μέσα , όλα τα βλέπεις . Πρέπει να την ανοίξεις .
Δεν κυβερνάς μόνο τη μικρή , ασήμαντη σου ύπαρξη , αλλά κάθε σου πράξη επηρεάζει χιλιάδες μοίρες . Καθώς περπατάς ανοίγεις ένα μονοπάτι , που θα γίνει η αυριανή λεωφόρος που θα βαδίσουν όλοι σου οι απόγονοι .
Όταν φοβάσαι , ντρέπονται χιλιάδες ψυχές πρίν και μετά από εσένα .
Όταν πράττεις γενναία , αντρειεύεις και υψώνεις όλη την γενιά σου .
Δεν είσαι ένας ! Κάθε φορά που μάχεσαι , παίρνεις δύναμη απ΄όλους τους προγόνους , δίνεις ελπίδα σε όλους τους απογόνους . Μην σταματάς , πολέμα καθε τι που σε βολεύει . Άκου τη φωνή και προχώρα .
" Πού πάμε ? Θα νικήσουμε ποτέ ? Προς τι όλη τούτη η μάχη ?
Σώπα ! Οι πολεμιστές ποτέ δε ρωτούνε ! "   (Νίκος Καζαντζάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου